Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kalıcı böbrek hasarına neden olabileceğinden çok önemlidir. Özellikle ateşin eşlik ettiği idrar yolu enfeksiyonu böbrekte hasar yaratabilmektedir.

Enfeksiyona eğilim yaratan durumlar:

En sık görülen mikroorganizma Escherichia coli adlı basildir

Belirtileri nelerdir?

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hiç belirti vermeden oluşabileceği gibi ateş, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrar yaparken yanma/ağrı, bel boşluklarında ağrı gibi sorunlarla kendini gösterebilmektedir. İdrarda anormal koku fark edilmesi veya aşırı huzursuzluk özellikle küçük bebeklerde önemli bir belirti olabilir.


Önlemek için neler yapalım?

Bol sıvı almak, idrarı bekletmeden günde 3-7 kez yapmak, kabızlığın önlenmesi enfeksiyonları önlemek için ilk yapılacak uygulamalar olmalıdır. Tuvalet alışkanlığının uygun ve zamanında kazandırılması önemlidir. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme sorunu varsa lütfen çocuk nefroloji uzmanına başvurun.


Nasıl tedavi edilir?

Doktor tarafından öykü alınması, muayene ve gerekli laboratuvar tetkikleri (tam idrar analizi ve idrar kültürü başta olmak üzere) yapıldıktan sonra idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konuldu ise antibiyotik reçete edilmektedir.

Antibiyotik tipine doktorun karar vermesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir