Çocuğumun yüksek kan basıncı olduğunu nasıl anlarım?
Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kan basıncı yüksek olabilmektedir. 2 yaşından büyük çocuklarda rutin muayenenin bir parçası olarak kan basıncı ölçülmelidir. Kan basıncının yaş ve cinsiyete göre belirlenmiş üst sınırının (95. yüzde dilimi) üzerinde olmasına “hipertansiyon” demekteyiz. Sadece tek bir ölçüm yüksekliğinin tek başına anlamı yoktur, tekrarlanan sayıda ve en az 3 farklı günde ölçümlerin yüksek olması hipertansiyon teşhisinde önemlidir. Bazen çocukların kan basıncı hafif yükselmiş olarak bulunur ve buna hipertansiyon denmez ve sadece izlem yapılır.
Çocuklarda hipertansiyon neden olur?
Çocuklarda en sık nedenler böbrek ile ilişkili nedenler olduğundan erişkinden farklı olarak çocuk nefrolojisi bölümü hipertansiyonu izlemektedir. Yaş küçüldükçe böbreğin yapısal anomalileri ve damarsal sorunları daha sık neden olarak ortaya çıkarken ergenliğe doğru obezite, endokrin nedenler ve tam açıklanamayan faktörler (idiopatik) öne geçer. Hipertansiyon ailesel olabilmektedir. Nedenleri araştırmak için muayenenin yanında bazı kan ve idrar analizleri, böbrekleri değerlendirmek amaçlı ultrason yapılmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Çocuklarda hipertansiyon hiç belirti vermeyebilir. Ama baş ağrısı, çarpıntı, yüzünde aniden sebepsiz yere kızarma olması, görme sorunları gibi farklı şikayetlere de yol açabilir.
Neden tedavi ettirelim?
Hipertansiyon göze, kalbe ve damarlara başta olmak üzere tüm organ sistemlerine olumsuz etkiler yapabilmektedir. Bu nedenle teşhis edildiğinde önerilen tedaviler mutlaka uygulanmalıdır.
Tedavi yöntemleri neler?
Bulunan neden(ler)e yönelik tedavi doktor tarafından planlanacaktır. Düzenli izlem şarttır ve doktorunuz tarafından sıklığı belirlenmeldir. Temel olarak iki tedavi yöntemi mevcuttur:
- Yaşam şekli değişikliği
- Kilo verilmesi (özellikle obezite sorunu olanlar için)
- Diyet değişikliği (az tuzlu, sağlıklı besinler, fast-food tarzı beslenmeden uzak durmak)
- Günde 20-30 dakika egzersiz (yürüme, yüzme, bisiklet kullanımı gibi egzersizler doktor tarafından belirlenmelidir)
- Televizyon veya bilgisayar karşısında uzun süre hareketsiz oturmaktan vazgeçmek
- Sigara veya alkol alınmaması
- İlaç tedavisi